O Aeroklubu

Opće informacije

Aeroklub Varaždin 2018. godine obilježava 88 godina aktivnog djelovanja, čime se svrstao uz bok prvim srodnim asocijacijama civilnog zrakoplovstva koje su formirane u Europi i svijetu.

Aeroklub-Aerodrom Varaždin

Zrakoplovstvo u Varaždinu ima dugu i izuzetno bogatu tradiciju. Primjerice, prvi uspješan let balonom na topli zrak s ljudskom posadom u Varaždinu je ostvaren 1890. godine, a rođeni Varaždinac i naš prvi pilot motornih aviona Roman Kažimir Schmidt postao je 1918. godine zračnim asom Austro-Ugarske monarhije.

Prva inicijativa za osnutak Mjesnog Odbora Aerokluba "Naša krila" pokrenuta je još 1928. godine, a realizirana 1930., kada je u naš grad sletio prvi avion, Klemm-25 s pilotom Vidom Kršlovićem. Tada je uređen prvi aerodrom, popularni Vinokovčak na Velikim Prelogima, na kojem je u rujnu održan i aeromiting sa "zračnim krštenjima", odnosno panoramskim letovima, uz sudjelovanje tri sportsko-turistička aviona.

Tijekom Drugoga svjetskog rata u Varaždinu djeluje modelarska škola "Hrvatskih krila" koja je iznjedrila državne prvake čiji rezultati na natjecanjima nisu nadmašeni do kraja 1945. godine.

Nakon II. svjetskog rata u Varaždinu djeluju udruga zrakoplovnih modelara "Atom" i "Zrakoplovno društvo", a članovi Aerokluba svoj su prvi zrakoplov – jedrilicu "Salamander" uspjeli nabaviti i osposobiti za letenje 1950. godine. Do sredine šezdesetih godina, Aeroklub i Aerocentar od Zrakoplovnog saveza dobivaju prve motorne zrakoplove Polikarpov PO-2, Aero-2D, Aero-3 te jedrilice za početno školovanje - Vrabac i Roda.

Članovi Aerokluba Varaždin pronašli su 1968. godine parcelu Dravčina i na njoj uredili svoj aerodrom koji tu postoji i danas. Na njemu je ubrzo izgrađen hangar i upravna zgrada s kontrolnim tornjem, a sedamdesetih godina intenzivno su nabavljani zrakoplovi. Tako je u jednom trenutku u hangaru Aerokluba bilo čak šest aviona i dvije jedrilice.

U bogatoj tradiciji Aerokluba svakako treba spomenuti 13 održanih međunarodnih Varteks kupova – natjecanja modelara i međunarodne sportsko turističke priredbe – Aeropiknik. U zrakoplovnom sportu posebno su se između ostalih istakli Čedomil Vertuš, državni prvak u modelarstvu, Predrag Korenički, državni rekorder u padobranstvu, Milica Petrović, višestruko nagrađivana padobranka, te motorni piloti - Milan Šimek, Mario Husnjak, Zvonimir Žitnjak, Franjo Žganec, Boris Hanžek i drugi, koji su postizali vrhunske plasmane na brojnim natjecanjima. Uz njih, najveći broj medalja i priznanja na Državnim i klupskim natjecanjima u razdoblju od 1985. do 1991. godine ostvarili su članovi sekcije zrakoplovnih maketara.

Na varaždinskom aerodromu održan je velik broj natjecanja motornih pilota, padobranaca, modelara i brojni aeromitinzi. Jedan od njih, održan je 1987. godine u prigodi otvorenja novouređene asfaltne uzletno-sletne staze dugačke 1.735 metara.

Aeroklub Varaždin

Značajne obljetnice

  • 208 godina od objave članka o pokusima s balonima dr. Gregora Kraškovića
  • 128 godina prvog leta balona s ljudskom posadom u Varaždinu (1890.)
  • 108 godina leta prvog hrvatskog aviona Slavoljuba Penkale (1910.)
  • 88 godina od osnutka Aerokluba „Naša krila“ Varaždin (1930.)
  • 88 godina od održavanja prvog aeromitinga u Varaždinu (1930.)
  • 68 godina od nabavke prvog zrakoplova Aerokluba Varaždin (1950.)

Preuzmi statut

Podržite naš rad


Pozivamo Vas da s ciljem što boljeg očuvanja hrvatske zrakoplovno-tehničke kulture budete naši partneri i podržite rad Aerokluba Varaždin putem novčane donacije koja je u skladu s Vašim mogućnostima.

Vašom donacijom pomažete provođenju školovanja mladih te provođenju zrakoplovnih priredbi.

Zahvalni smo na svakoj pruženoj pomoći.
OD SRCA HVALA!

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i donirati sredstva da aeroklub nastavi djelovati kao uspješno zrakoplovno-kulturno društvo iz godine u godinu!

Kontakt informacije


Aeroklub-Aerodrom Varaždin
OIB: 58917964319
Broj Žiro računa:
HR8523600001101742009
Adresa:
Ul. Mihovila Pavleka Miškine bb
42000 Varaždin
Tel: +385 (0) 91 281 7639
E-mail: [email protected]